Vandringer med et æsel i Cevennerne

Stevenson

"Vandringer med et æsel i Cevennerne" af skotske Robert Louis Stevenson udkom i 1879, men er netop udgivet på dansk af Gyldendal! Oversat af Niels Brunse og med forord af Erlend Loe.

Jeg vil klart anbefale denne lille perle af en bog. Utroligt at humoren holder her 140 år senere, men jeg sad i hvert fald og klukkede over både formuleringer, situationer og selvironien i bogen. Stakkels Stevenson har sit hyr med at få æslet Modestine til at gå fremad og at få bagagen til at sidde ordentligt - heriblandt den nymodens sovepose, han har fået syet.

"Hvert femte minut hældede oppakningen (..) Og til sidst, i landsbyen Ussel, vendte sadlen og hele baduljen rundt og kastede sig i støvet under æslets bug. Det var hun godt tilfreds med, hun standsede ufortøvet op og så ud, som om hun smilede; og en lille skare bestående af en mand, to kvinder og to børn kom hen og stillede sig i en halvkreds om mig og opmuntrede hende med deres eksempel". 

Stevenson er ellers mest kendt for genistregerne Skatteøen og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. 

"Vandringer med et æsel i Cevennerne" er en personlig rejsebeskrivelse og på bagsiden står der, at den er en af verdens første outdoor-bøger. Stevenson beskriver landskaberne på sin rejse, såvel som de mennesker, han møder undervejs. Derudover giver han et indblik i både den lokale historie i Cevennerne - med drabelige opgør mellem protestanter og katolikker i solkongens Frankrig - og trækker paralleller til de tilsvarende skotske religionsopgør. Interessant - og ikke noget, jeg nogensinde før havde hørt om, må jeg tilstå. 

Et ekstra plus ved bogen er dens charmerende størrelse og lækre indbinding :-) 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar