Små påsatte brande

20191102_205515

"Små påsatte brande " af Celeste Ng! Sikke en dejlig læseoplevelse! Både fordi bogen var inspirerende, klog, og velkomponeret - og fordi jeg læste den stort set i ét stræk fredag eftermiddag til aften og igen lørdag eftermiddag og aften. Det er bare noget særligt at fordybe sig på den måde, når man har fået fingrene i en rigtig god bog!

"Små påsatte brande" handler især om mødre og deres børn, og temaet bliver vendt og drejet på alle tænkelige måder. Den handler også om karrierevalg og stiller to meget modsatrettede tilværelser overfor hinanden: På den ene side det materialistiske, rutineprægede, trygge liv i toppen af middelklassen i al dets bekvemmelighed, forudsigelighed og kedsommelige ordentlighed - og på den anden side et kaotisk nomadeliv som fri kunstner, hvor ambitionen om at fange noget sublimt eller sandt er altafgørende, og der ikke findes kompromis'er. 

Stillet overfor to så forskellige karrierevalg og kvindeskikkelser kan man ikke undgå at spejle sig i dem - og (for mit vedkommende) ønske at man var mere som Mia, den favnende mor og kompromisløse kunstner, og mindre som Mrs. Richardson, den nøjeregnende, normsøgende lokaljournalist, som aldrig har turdet tage chancer. 

Jeg er vild med passagerne om, hvordan Mia skaber kunst. "Sommetider var det, som om hun ikke lavede andet end at læse hele dagen. (...) Det kunne være kogebøger fra tresserne eller bilmanualer eller en tyk biografi fra biblioteket om Eleanor Roosevelt - eller det kunne være at stirre ud ad stuevinduet på et træ i haven. En morgen havde Mia leget med en snor, og da de kom tilbage, var hun stadig i gang med at væve komplicerede net mellem hænderne for så straks at opløse dem og begynde forfra. (...) Et simpelt fotografi kunne senere blive behandlet på forskellige måder: Det kunne forsynes med fastelavnsmasker, der skjulte ansigterne på dem, der optrådte på billedet eller personerne kunne klippes ud som en påklædningsdukke og blive iført tøj fra et modeblad. I en serie havde hun omhyggeligt dobbelteksponeret hvert billede".

Super inspirerende! En legende, eksperimenterende, skabende proces!

Jeg er også vild med plottet, hvor man fra første side har et læsebegær efter at trævle historien op - finde årsager - og forhåbentlig finde ud af, hvad der skete sidenhen...

Glæd dig: "Små påsatte brande" kommer til at indgå i et læseforløb i 2020, hvor vi sætter fokus på nyere amerikansk litteratur. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar