Han Kang: Vegetaren

Vegetaren

"Vegetaren" af den syd-koreanske forfatter Han Kang! Oversat til dansk fra den engelske version af Juliane Wammen. 

Fantastisk læseoplevelse! Faktisk lige en bog efter mit hovede. Jeg plejer bedst at kunne lide korte bøger - men denne var næsten for kort. Jeg har gået rundt om mig selv hele resten af dagen, fordi jeg ikke ville begynde på en ny bog - og jeg slet, slet ikke var (er) færdig med denne. 

Lige fra begyndelsen er der noget foruroligende, der ligger og lurer på én. Bogen er uforudsigelig, mystisk og rummer så mange lag. Drømme, psykisk ubehag, vold, blod, sex, snærende relationer, kunstnerisk og seksuelt begær, barndomstraumer, overlevelsestrang og vanvid. Den har det hele. Og alting fortælles meget konkret. Han Kang formår virkelig at sætte billeder på det uforståelige, det subtile.  

Bogen er i 3 dele - og jeg var lige ved at lægge den fra mig i starten, fordi den første jeg-fortæller er utrolig usympatisk. Det viser sig dog, at han kun er en biperson. Hovedpersonen er hans hustru, som pludselig beslutter sig for at blive vegetar. Som læser ser man hende kun udefra (med undtagelse af hendes drømme) - og hun skildres fra 3 forskellige synsvinkler/3 forskellige personer. 

Her et uddrag af vegetaren Yeong-hyes voldsomme drømme:

"En lang bambusstang behængt med store, blodrøde flænger af kød, blodet drypper stadig fra dem. Forsøger at mase mig forbi, men der er ingen ende på kødet, og ingen vej ud. Blod i munden, tøjet gennemblødt af blod, klæber til huden."

En tragisk, sort og dyster bog, som på magisk vis opløfter det dystre og mørke til noget smukt og næsten befriende. Billederne står skarpt og blod, blomster og kød vil aldrig blive det samme igen, når man har læst "Vegetaren". 

Bogen rummer så meget ufortalt og så mange ubesvarede spørgsmål, at den er perfekt at tænke videre over og tale videre om. Der er mange tråde, der skal bindes, og her efterlader forfatteren et stort og værdifuldt arbejde til læseren. Tusind tak for det!

Jeg er dog spændt på, hvad jeg drømmer i nat...

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar