Den syvende dag

Hua

"Den syvende dag" af den kinesiske forfatter Yu Hua. Romanen er udgivet i 2013, oversat fra kinesisk til dansk af Sidse Laugesen og udgivet på dansk af forlaget Klim i 2017.

En meget speciel roman med et helt unikt univers. Af en eller anden grund mindede den mig om Mesteren og Margarita af Bulgakov. Jeg ved ikke helt hvorfor. Måske fordi den opfinder sit eget transcendente sted på en så overbevisende og billedskabende måde? 

Vi følger den døde Yang Fei  i de første 7 dage af døden. Han bevæger sig på én gang rundt i den virkelige (de levendes) verden, hvor han (hans sjæl) besøger centrale steder fra sit liv og mindes de vigtigste mennesker, han kendte, og på samme tid er han i de dødes verden eller en slags paradis for de døde, som ikke har egen grav og urne og derfor ikke kan blive kremeret og finde fred. Her går de døde rundt med mere eller mindre kød på knoglerne og bliver mere om mere ens, som tiden går, og kun skelettet står tilbage. 

I begyndelsen havde jeg lidt svært ved at overgive mig til præmisserne for bogen, men efterhånden krøb ikke alene Yang Fei, men også alle de andre personer, ind under huden på mig. Jeg fik lyst til at lære dem bedre at kende, og forstå de dødes verden, som den blev fremlagt her. 

Bogen skabte et helt nyt billede af døden for mig - fra den dødes perspektiv. Og faktisk også et nyt perspektiv på livet - fra dødens synspunkt. Det gav også en anden læseoplevelse, som er svær at sætte ord på. Med en død hovedperson var der på en eller anden måde ikke samme grundlæggende fremdrift i bogen, selvom der var uopklarede spørgsmål, som man læste videre for at få svar på. Der var en form for afsluttethed over fortællingen, fordi vi havde nået den endegyldige slutning, allerede inden romanen begyndte. Det er svært at forklare...

Her et uddrag fra de dødes verden, hvor de døde, som sørger over sig selv, mødes: 

"Vi sidder sammen om bålet i en stilhed, der svulmer af ord, af alt det som utallige, ubetydelige menneskeliv ønsker at fortælle sig selv.  Hver eneste én har bitre minder fra den verden, de har forladt, minder, de ikke ønsker at huske. Hver eneste én flakkede fattig og frændeløs omkring. Vi er samlet her for at mindes os selv, og omkring dette grønne bål er vi ikke længere hverken fattige eller frændeløse."

Jeg vil anbefale denne bog til alle, der interesserer sig for livet, døden, og skæbnen. Og hvis man oven i købet interesserer sig for Kina i dag, så er de kulturelle aspekter endnu et interessant lag i bogen. Fortielserne i samfundet, mediernes søgelys, og det hierarkiske system, der rækker helt ind i døden. Samfundet og kulturen belyses gennem de individuelle skæbner. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar