Tove Jansson: Rejse med let bagage

Jansson

"Rejse med let bagage" af Tove Jansson, oversat til dansk af Agnete Dorph Stjernfelt og udgivet af Gyldendal i 2018.

12 fine noveller viser en - for mig - ny side af Tove Jansson. Jeg var vild med Sommerbogen og Billedhuggerens datter - og jeg æææælsker bøgerne om mumitroldene, som jeg først har læst som voksen. De 12 noveller er anderledes "voksne" - men måske også mindre markante Tove Jansson'ske?

Novellerne er vidt forskellige - og hver novelle åbner en ny og overraskende verden. Den første novelle - "Korrespondance" - var overraskende og bevægende læsning, som rørte mig dybt. Breve fra en japansk fan til "Jansson san" - som i få ord rummer stor længsel, stor beundring og kærlighed - og samtidig stor tragedie, som bæres smukt. Der er novellen om professor Viktoria, som under et besøg i Spanien kommer midt ind i en fejde og bliver mægler i sagen mellem "kvinden med kniven" og inderkredsen i den engelske koloni. Der er Hr. Melander, som rejser hjemmefra "med let bagage" i et forsøg på at slippe for andres bekymringer og sin egen medlidenhed med dem. Der er Stella, der besøger sin gamle lejlighed, hvor veninden Vanda har overtaget hendes minder og vendt op og ned på sin egen og Stellas historie. Der er den postapokalyptiske (?) novelle "Indkøb", hvor Emily vover sig ud om natten for at finde konservesdåser med mad. Der er den gamle onkel, som pludselig ikke har sin bænk i Botanisk Have i fred. Og der er sommerbarnet, som ingen bryder sig om. 

Interessante noveller på hver deres måde, som behandler specielle situationer, følelser, karakterer. Men alligevel mindre Tove Janssonsk? Hvad mener jeg egentlig med det? Jeg forbinder Tove Jansson med et helt vidunderligt sprog, som på en eller anden måde er gennemsyret med lys, vand og visdom. Finske søer, øer og endeløse skove. Lyse nætter. Alt dette - denne stemning - genfinder jeg ikke i disse noveller. Så selv om jeg nød novellerne, var jeg måske bare en smule skuffet over ikke at genkende Tove Jansson, som jeg havde håbet og forventet. Novellerne kunne have været skrevet af en helt anden forfatter. Det er meget uretfærdigt at dømme novellerne på det grundlag - det er jeg klar over. 

MEN: Hvis du ikke har læst noget af Tove Jansson, så læs først og fremmest bøgerne om Mumitroldene, læs Sommerbogen og læs Billedhuggerens datter. Og læs så Rejse med let bagage. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar