En liste til dig, Jette!

"Kan du ikke skrive en liste over gode bøger, jeg skal læse?" Sådan spurgte min veninde, Jette.

Da Jette er psykolog – og jeg er vild med psykologiske romaner – så er denne liste målrettet dig, Jette!

(Og selvfølgelig dig, der også er vild med at læse om relationer og følelser klædt i et godt sprog med symboler, rollemodeller og flere lag!)

Listen består af 5 bøger, jeg selv har læst - og var begejstret for:

Isslottet

Tarjei Vessas: Isslottet

– om to 11-årige pigers oplevelse af sorg og venskab. Godt nok skrevet af en mand, men en mand med en eminent evne til at se verden fra en 11-årig piges synsvinkel. Bogen har det hele: Fantastisk sprog, utrolige beskrivelser af naturens skønhed og voldsomme kræfter, en dyb psykologisk indsigt i barnets alvor, følelser, hemmeligheder og løfter.
Læs mit blogindlæg om bogen her

Murakami

Haruki Murakami: Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår

– om en mand, der for mange år siden pludselig og uden begrundelse blev udelukket fra kliken. En klike, der ellers havde holdt sammen i tykt og tyndt i ungdomstiden. Tsukuru stiller ingen spørgsmål, men vender med manglende selvværd de andres afvisning indad og tænker, at han ikke er deres venskab værd. Hans nye kæreste får ham imidlertid til at opsøge sine gamle venner og finde svar, så han kan komme videre med sit liv.
(OBS: Den anden bog på billedet er "Det mystiske bibliotek" - også af Murakami. En fantastisk og uhyggelig bog, som kan læses på ca. 1 time. En dreng bliver fanget i kælderen på et bibliotek af en uhyggelig bibliotekar...)

Strout

Elizabeth Strout: Alt er muligt

– en bog om, hvordan alle de mennesker omkring et barn, der gøres fortræd, mange år efter tænker tilbage på barnet. Her kommer spørgsmålet om ansvar op, men de fleste er i periferien af barnet og ser ikke sig selv som nogen, der har et ansvar. Eller også har de selv problemer, som overskygger det hele. En bog om, hvordan det lykkes nogen at kæmpe sig ud af barndommens slagskygge, mens andre for altid er skadet på sjælen. Fantastisk godt skrevet i et spind af fortællinger fra forskellige personer – så bogen næsten fremstår som noveller, men samtidig afslører mere og mere om den centrale person Lucy Barton. (OBS: læs også ”Mit navn er Lucy Barton” af samme forfatter) Læs mere om bogen her på bloggen

Vegetaren

Han Kang: Vegetaren

– en bog om en ung kvinde, der bliver vegetar. Det er dog kun begyndelsen, for lidt efter lidt holder hun mere og mere op med at spise. Hendes familie tager det meget tungt, og i en voldsom scene, hvor hendes far forsøger at proppe kød ind i munden på hende, er kvinden tæt at tage sit eget liv. Et passivt oprør af en kvinde, som aldrig har sin egen stemme i bogen. Vi hører historien fortalt gennem tre andre personer: hendes ægtemand, hendes søsters mand som er kunstner, og hendes søster. Det er virkelig godt lavet og skaber derfor en masse tvivl – og fortolkningsmuligheder – i forhold til, hvordan det hele skal forstås.
Læs mere om Vegetaren her på bloggen

Agathe

Anne Cathrine Bomann: Agathe

Fin og velskrevet lille bog om en ensom psykiater, der er på vej til at gå på pension. Pludselig bliver han selv ramt af angst og identitetskrise, for hvem er man, når man ikke længere er sin profession? 

Læs mere om bogen her

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar