Olga Tokarczuk: Kør din plov over de dødes knogler

Olga_Tokarczuk

En sjov og langt ude roman om en passioneret aldrende astrolog og dyreelsker, som bor i et lille samfund, der pludselig bliver ramt af en række mystiske mord. 

Den polske forfatter Olga Tokarczuks bog "Kør din plov over de dødes knogler" er fra 2009, og blev udgivet på dansk første gang i 2012 fra forlaget Tiderne Skifter i oversættelse af Hanne Lone Tønnesen. Olga Tokarczuk modtog Nobelprisen i litteratur i 2018. 

Romanen handler om - og fortælles af - den halvgamle kvinde, Janina, som bor afsides i Polen på grænsen til Tjekkiet. Hun er en af de få, der bor i området hele året, og hun har derfor påtaget sig at se efter mange af de huse, som kun bruges i sommerhalvåret. Janina har sin egen teori om de fleste ting, og hun navngiver alt og alle ud fra sine egne fornemmelser. 

"Jeg tror at vi hver især ser et andet Menneske på hver vores måde og altså har ret til at give det det navn som vi synes er passende og giver mening".

Derudover er hun fuldstændig bidt af astrologi og lægger gerne folks horoskoper. Her finder hun alle begivenheder i universet planlagt og tilrettelagt efter planeternes placering i forhold til personens fødselstidspunkt. 

"Jeg tror at enhver som ser sit eget Horoskop, føler en dyb ambivalens. På den ene side stolthed over at himlen sætter sit aftryk på ens individuelle liv som datoen i poststemplet på et brev, det gør os enestående, får os til at føle os som den eneste af sin art. Men samtidig holder det et fængsel i rummet, et tatoveret fangenummer. Noget man ikke kan flygte fra. Jeg kan ikke være en anden end jeg er. Forfærdeligt."

Romanen er både sjov og velskrevet. Janina er et lidt anstrengende selskab at være i, men også sjov og pudsig på sin egen måde. Og ekstremist, hvad angår hendes forsvar for alle dyr i verden, som får hende til at sende lange klagebreve over de lokale jægere til de lokale myndigheder. De mange uortodokse teorier er især et frisk pust, som giver et fint indblik i en "krøllet" hjerne. Med Janinas egen udlægning af verden giver det hele fint mening for hende selv. 

En rigtig god bog, som man ikke glemmer med det samme. 

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar