"Byen i skyerne" af Anthony Doerr

Byen i skyerne

En af mine helt store læseoplevelser i 2022!

Omdrejningspunktet for de fem fortællinger, som udspiller sig i vidt forskellige tider, er en klassisk fortælling om en hyrde, der leder efter "byen i skyerne" - et paradis, hvor der hverken er sult eller nød. Den fortælling møder vi som håndskrevet manuskript i et gammelt bibliotek i 1400-tallet - og vi er med på dets lange rejse i tid, rum og bestanddele herfra. Bortført fra et gammelt kloster, gravet ned og gemt væk, genfundet, digitaliseret, oversat, gendigtet til et teaterstykke, der spilles i nutiden - og som et stykke data i det digitale bibliotek på et rumskib, der i år 2146 befinder sig et sted i det uendelige rum - på flugt fra en pandemi på jorden. Selvfølgelig flankeret af fem hovedpersoner, hvis historier vikles ind i hinanden undervejs. 

Som altid, når en historie er delt på 5 personer, så får man sine favoritter, som man gerne vil læse mere om. Men samlet set en god blanding af karakterer. Jeg begik fra begyndelsen den fejl, at jeg læste i for kort tid ad gangen - så det tog for lang tid at komme rundt i de fem forskellige historier og tilbage igen. Det er en bog, der skal læses i lidt større bidder. Den sidste halvdel læste jeg dog meget intenst - og oplevelsen af, at alle historier flettede sig sammen til sidst, fik virkelig bogen til at gå op i en højere enhed! 

Bogen sætter fokus på, hvad det er en god historie kan. At en fortælling kan binde mennesker sammen på tværs af århundreder - og ikke bare på jordkloden, men langt ud i rummet (og tilbage igen). Jeg oplevede helt fysisk det skrækfyldte ved bevidstheden om at befinde sig i et uendeligt univers. Først knyttet til rumskibet - men siden kom jeg til at tænke på at det samme jo gælder jorden. Vi har vores hjem her, men hvis man zoomer bare en smule ud - så farer vi rundt i et koldt og tomt univers, hvor op og ned mister sin betydning. Fascinerende og skræmmende. 

Fortælleglæden er helt i centrum. Vi møder Anna i et kloster i Konstantinopel i 1400-tallet, mens byen bliver belejret. Vi møder Omeir, der er med i belejringen. Vi kommer til et bibliotek i Lakeport, hvor teaterstykket "Byen i skyerne" skal sættes op i nutiden - men generalprøven afbrydes af bombetrussel fra en ung terrorist, Seymour. Ham lærer vi også at kende. Vi lærer Zeno at kende - som har oversat og gendigtet fortællingen. Og vi møder Konstance, der måske er den sidste overlevende på rumskibet Argos.

Der er spænding lige fra begyndelsen - for hvordan skal det ende? Sprænger bomben? Finder Konstance andre mennesker? Og hvordan er historien om hyrden egentlig? 

Fantastisk læseoplevelse! Stor anbefaling herfra. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar