Jan Kjærstad: "En tid til at leve"

20221010_073331

En rigtig god bog!
Velkomponeret og velskrevet - med interessant persongalleri og en spænding, der driver læsningen fremad!
Vi møder 12 forskellige karakterer, som har det til fælles, at de alle skal se premieren på Ibsens teaterstykke "Hedda Gabler".
Nogle af personerne har en fælles fortid, mens andre blot griber perifert ind i hinandens tilværelse. Små ændringer viser sig dog at have indgribende og afgørende betydning - som når én person vælger at gå inden pausen - og en anden person sætter sig på den ledige plads på 3. række i teatersalen. 
Som det også fremgår af bogens bagside, så er der en ladt pistol på scenen. Hedda Gabler tager livet af sig selv i Ibsens stykke - og en pistol vist i begyndelsen skal som bekendt affyres senere... Helt frem til slutningen står det dog åbent, hvem eller hvad, der bliver skudt, for skuespillere behøver jo ikke nødvendigvis at være tro mod manuskriptet. Man kan tage skæbnen i sin egen hånd - men vigtigere endnu, så kan man blive påvirket af de andre. Det er muligt for hver enkelt person at gøre en lille forskel, som leder en af de andre personer i en bedre retning. 
Noget af det, jeg virkelig godt kan lide ved bogen, er de mange kulturelle referencer.
Man får lyst til at læse Hedda Gabler, se kunst af Rothko, og høre Rachmaninov, Schubert og Kings of Convenience (samt se sidstnævntes musikvideoer). Jeg fik desuden lyst til at se Stavanger og Jæren. 
Desuden får man gennem de mange forskellige skæbner en mængde mulige tilværelser og tilgange til tilværelsen præsenteret. Det giver stof til eftertanke i ens eget liv. Særligt modsætningen mellem den overfladiske influencer 'Stalker-Stine' og den smalle forfatter 'Felix Boger' stiller spørgsmålstegn ved vores stræben i livet. Men også den ambitiøse forsker, der pludselig bliver præsenteret for en udvej væk fra kedsomheden og ud i eventyret er interessant. Er personerne lidt karrikerede? Måske lidt ja, men de får alligevel tilstrækkeligt med kød på kroppen til at de også træder frem som mulige individer. 
En god læseoplevelse!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar